Arnau de Vilanova
De Viquip??dia
Arnau de Vilanova (Val??ncia? entre 1235 i 1240 - G??nova (potser a la mar prop d'aquesta ciutat) entre 1311 i 1313) va ser un alquimista, astr??leg, te??leg i metge valenci??. El nom de Vilanova prov?? del fet que possiblement va neixer al Grau de Val??ncia, que en aquell moment es coneixia amb el nom de Vilanova del Grau.
Escrigu?? obres molt importants per a la medicina europea medieval, com per exemple Medicinalium introductionum speculum i d'altres tractats, com un de patologia general. Se'l coneixia com el "metge de Reis i Papes" i se'l reconeix avui dia com un dels m??s grans alquimistes de tots els temps, encara que algunes obres que se li atribueixen podrien no ser seves.
Taula de continguts |
[edita] Biografia
Apareix com un metge d'origen valenci?? que estudi?? alqu??mia, medicina, f??sica i tamb?? filosofia ??rab. Al 1260 estudi?? a Montpeller on es gradu?? de mestre en medicina. Es creu que va estudiar amb Giovanni de Casamicciola, professor de medicina a la universitat de N??pols. Despr??s d'haver viscut al servei de la Corona d'Arag?? es va despla??ar a la ciutat de Par??s, on va adquirir una gran reputaci??; per?? al mateix temps incorregu?? en certes enemistats amb el clergat que el van obligar a fugir precipitadament.Quan el nou papa Benet XI puj?? al poder (1302), Arnau busc?? la seva amistat i quan aquest va morir emmetzinat va acusar al fraticel Bernat Delici??s. Va trobar finalment asil a Sic??lia. Cap a l'any 1313 va ser convidat a anar a la cort d'Aviny?? pel Papa Climent V i durant el viatge va emmalaltir i va morir, encara que altres fonts diuen que va morir durant un passeig en vaixell prop de les costes de Marsella.
[edita] Obra
Va deixar diversos escrits d'alqu??mia, entre ells:
- Tesaurus Thesaurorum o Rosarius Philosophorum
- Novum Lumen
- Flos Florum
Totes aquestes obres se li imputen per?? s??n de molt dubtosa autenticitat. Es van publicar edicions de recopilacions a Li?? en els anys 1504 i 1532 (amb una biografia de Symphorianus Campegius), a Basilea el 1585, a Frankfurt el 1603, i de nou a Li?? el 1686.
Se'l coneix com un autor de reputaci?? en medicina amb alguns treballs que inclouen el Breviarium Practicae. No se'n t?? certesa, per?? se li assigna la invenci?? del mon??xid de carboni i l'alcohol pur.
[edita] Enlla??os externs
[edita] Refer??ncies
- Jaume Mensa i Valls. Arnau de Vilanova. S??rie "Episodis de la Hist??ria". Editorial Rafael Dalmau, Barcelona 1997, ISBN: 84-232-0514-2.
- Histoire litt??raire de la France, J. B. Haureau (1881), vol. 28;
- Arnaud de Villeneuve, sa vie et ses oeuvres, E. Lalande (Paris, 1896).
- Una llista d'escrits per J. Ferguson en el seu ,Bibliotheca Chemica (1906).
- Repertoire des sources hist., &c., Bio-bibliographie,U. Chevalier (Paris, 1903).
- Gran enciclop??dia catalana